Vrij en ontspannen ademen

Lichamelijke of psychische klachten verminderen én voorkomen

Rustiger voelen door de dag heen

Gemakkelijker inslapen, doorslapen en uitgerust wakker worden

Meer energie hebben om te doen wat je graag wilt doen

En het belangrijkste: De controle herpakken over je eigen spanningsniveau!

Herken je dit?

Je komt al lange tijd niet echt uitgerust je bed uit. Overdag heb je vaak last van een onrustig of opgejaagd gevoel. Je hebt lichamelijke klachten waar je niet echt de vinger op kunt leggen of je voelt dat het ademen niet gemakkelijk gaat.

Je hebt al een en ander geprobeerd, zoals minder hooi op je vork nemen, aanpassingen in voeding of lichamelijke oefeningen. De onrust in je hoofd probeer je aan te pakken door yoga, een meditatie-app, regelmatig wandelen of een vakantie in te plannen.

 

En toch blijf je terugkerende klachten of gezondheidsproblemen houden. Wat is er toch aan de hand?

Normale overspanning

Het zou goed kunnen dat zich in de loop van de tijd een overspanning in jouw lijf heeft opgebouwd, die jouw klachten veroorzaakt of in stand houdt. Opgebouwde spanning verdwijnt niet zomaar en vormt hiermee een voedingsbodem voor uiteenlopende klachten, die soms pas na lange tijd tot uiting komen.

Deze overspanning is voor jou gewoon geworden en valt dus niet direct op. Jouw manier van bewegen en ademen voelt immers voor jou normaal. Langdurig met een verhoogde basisspanning rondlopen kan je vergelijken met de hele tijd in een hoge versnelling staan. Een versnelling terug lukt vaak nog wel, maar het contact met z’n achteruit ben je kwijt.

Oftewel, de toestand waarin je écht ontspannen bent en je lijf zich kan herstellen, ervaar je niet meer. Niet zo gek dat jij je moe voelt of niet meer zo functioneert als je zou willen! Alle acties die je van buitenaf inzet om je klachten aan te pakken, werken dan niet of niet voldoende.

 

Weer in balans

Ik help je om weer te ervaren hoe echte ontspanning in je lijf, hoofd en ademhaling voelt. Je lijf kan herstellen en je lichaam leert de eigen spanning weer regelen. Ik werk primair volgens de methode van Dixhoorn: een wetenschappelijk onderbouwde methode gericht op het versterken van de interne zelfregulatie van spanning. Daarnaast gebruik ik mijn ervaring en de opgedane kennis uit diverse bij- en nascholingen. Zo nodig pas ik mijn kennis vanuit mijn logopedische achtergrond toe.

De Ademboom

Klachten die door adem- en ontspanningstherapie kunnen afnemen of oplossen:

  • Spanningsklachten, zoals hyperventilatieklachten, algehele gespannenheid, slaapproblemen, vermoeidheid

  • Functionele klachten, zoals rug-, schouder- of nekklachten die maar niet overgaan, RSI, adem- of stemklachten

  • Psychische klachten, zoals angst of paniekaanvallen

  • Spanning bij medische aandoeningen, zoals post-COVID, astma, buikproblemen of hart- en vaatziekten   


Wil jij ook de regie herpakken over je eigen spanning?

Met adem- en ontspanningstherapie krijg je deze regie weer terug. In  vier sessies wordt helder wat jou helpt om je spanning te verlagen en of en hoe je klachten reageren. We gaan dus onderzoekend behandelen.

Aan de hand van eenvoudige oefeningen -waarin adem, aandacht en bewegingen belangrijke componenten zijn- leer je spanning herkennen en reguleren. Waar nodig begeleid ik met zachte handgrepen. De keuze van oefeningen en handgrepen ligt niet vooraf vast maar wordt aangepast aan jouw mogelijkheden en ervaringen.

Na deze periode van onderzoek en behandeling volgt een evaluatie. Het wordt duidelijk of je klachten daadwerkelijk samenhingen met een te hoge spanning, of dat er andere oorzaken zijn die de spanning hoog doen houden of de klachten in stand houden. Deze evaluatie is erg belangrijk: Als ontspannen niet lukt of de klachten nemen niet af, dan is daar vaak een reden voor die nader bekeken dient te worden. Verder onderzoek of andere begeleiding is dan mogelijk meer op zijn plaats. Bij een positief effect is voortzetting van de behandeling met enkele sessies vaak zinvol.


DE METHODE VAN DIXHOORN IS EEN COMPLETE METHODE VOOR SPANNINGSREGULATIE EN HET BEHANDELEN VAN KLACHTEN DIE HET GEVOLG ZIJN VAN ‘GEWONE OVERSPANNING’.

Lees hier meer over de methode van Dixhoorn 


Meer dan een klachtenbehandeling

Ik vind het belangrijk om je niet alleen van je klachten af te helpen, maar om je ook te laten ervaren hoe het is om meer ontspannen door het leven te gaan.

Dat is zoveel meer dan alleen klachtenvrij zijn.

Ontspannen is een vaardigheid is die iedereen van nature in zich heeft, maar die we door allerlei omstandigheden kwijt kunnen raken. We zijn dan eigenlijk het lijntje met ons lijf kwijt en laten ons vooral leiden door ons hoofd. We vergeten zijn dat ons lichaam een schat aan informatie bevat: ons lichaam is veel wijzer dan we vaak denken.

Hiernaar luisteren en op leren vertrouwen kan je rust, stevigheid en ruimte geven. Het is niet verwonderlijk dat dit je algehele gezondheid ten goede komt!

De Ademboom ademtherapie den haag

Adem

Adem speelt een centrale rol in de behandeling. Maar: Ik ga je niét leren hoe je moet ademen. Waarom niet? Simpelweg omdat het niet zo werkt 🙂 

Er is niet één manier waarop je altijd het beste kunt ademen. 

Een van de basiskenmerken van een ‘goede adem’ is flexibiliteit. De mens is complex, en hetzelfde geldt voor onze ademhaling. Een ademhaling is daarom ook nooit goed of fout.

Wanneer je ademhaling moeizaam gaat, of je het gevoel hebt dat je niet door kunt ademen, betekent dat niet dat je verkeerd ademt. Het zegt wél iets over jouw huidige fysieke of mentale toestand.

Het doel zou dan ook niet moeten zijn om lager, trager of dieper te leren ademen, maar om te ontdekken of het mogelijk is om je ademhaling meer ontspannen te laten verlopen, binnen jouw mogelijkheden op dit moment. Waar is er ruimte om te ontspannen? Heel vaak kan de ademhaling dan inderdaad een stuk gemakkelijker verlopen.

Als de spanning in je lichaam hoog is, is het heel lastig om met ademoefeningen je ademhaling blijvend te veranderen. Doordat ik vanuit de Methode van Dixhoorn veel gebruik maak van de natuurlijke relatie tussen bewegingen van je wervelkolom en je adembeweging, en we de ademhaling dus op een meer indirecte manier benaderen, is deze aanpak ook heel geschikt voor mensen die het al benauwd krijgen als ze op hun ademhaling gaan letten.

Download mijn e-boek als je meer wilt weten over ontspannen ademen.

Praktisch

  • Een onderzoeks- en behandeltraject bestaat uit vier sessies, hierna volgen vaak nog enkele sessies;
  • De eerste afspraak starten we met een kort gesprek en gaan we ook direct aan de slag;
  • Sessies vinden plaats in mijn praktijk in Den Haag;
  • In de tussenliggende tijd ga je thuis aan de slag met de instructies;
  • We doen diverse oefeningen, met eenvoudige bewegingen, ademhaling en aandacht;
  • Waar nodig en mogelijk pas ik handgrepen toe om de ontspanning te verdiepen.
De Ademboom ademtherapie den haag

Tarief en vergoeding

Het tarief voor een sessie adem- en ontspanningstherapie (50 minuten) bedraagt E70. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) een behandeling adem- en ontspanningstherapie methode van Dixhoorn vanuit de aanvullende verzekering. Check je polis om na te gaan hoe dat voor jou is. Een overzicht van vergoeding per verzekeraar is ook hier te vinden. Kortere sessies (30 of 40 minuten) zijn eventueel mogelijk in overleg.

Tip: Je kunt ook met je werkgever in gesprek gaan over (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten. Een werknemer die lichamelijk en geestelijk gezond is, zal beter functioneren. Dit komt je effectiviteit op de werkvloer ten goede! Veel werkgevers hebben budgetten voor vitaliteit, gezondheid of persoonlijke ontwikkeling. Je leidinggevende of de afdeling P&O kan je hier meer over vertellen. Uiteraard kan ik een offerte maken, toegespitst op jouw situatie.

Stressvrij leven bestaat niet, maar als je je eigen spanningsniveau kunt reguleren, zal je een stuk relaxter door het leven gaan!

Ervaringen van anderen

"Ik ben elke keer weer verrast hoe snel de oefeningen tot echte ontspanning leiden" - Rob, 45 jaar (angst/paniekklachten)

Ik vind dit fijner dan meditatie omdat je hierbij kan bewegen. M’n hoofd wordt daardoor rustiger. - Ilse, 34 jaar (deelnemer cursus Bewust Ontspannen)

"Zonder dat ik het in de gaten had heb ik in de loop der jaren heel wat spanning in mijn lijf opgebouwd. Daardoor ontstonden er diverse klachten die ik niet kon verklaren. Caroline heeft mij op een hele prettige manier ontspannings- en ademoefeningen volgens de methode van Dixhoorn geleerd die niet moeilijk zijn en die je thuis gemakkelijk kunt uitvoeren. Het heeft gemaakt dat ik me veel meer bewust word als ik spanning vasthoud en niet goed adem. Ik herken het nu, krijg als het ware een seintje. Ik kan er dan iets mee en kan de spanning veranderen in ontspanning." - Janny, 71 jaar (onbegrepen lichamelijke klachten)

"Ik kwam bij Caroline vanwege spanningsklachten die na een burn-out nooit helemaal weg zijn gegaan. Het eerste wat me opviel was haar kalme uitstraling. Het voelde al snel vertrouwd. De oefeningen die we hebben gedaan zitten slim in elkaar en zijn voor iedereen te doen. Ze helpen me om weer contact te maken met mijn eigen lichaam, gegrond te zijn en rust te ervaren. Daarmee denk ik dat ze heel waardevol zijn. Niet alleen voor mensen met spanningsklachten, maar voor iedereen." -  Solange, 31 jaar (spanningsklachten na burn-out)

"Het gaat heel goed met M., hij zit veel beter in zijn vel en ik merk weinig tot geen ademhalingsproblemen of paniek meer. Goed dat je laat weten dat hij toch weer wat last had, dat heeft hij mij niet verteld dus ik houd het in de gaten. Hij vertelde dat jouw oefeningen en de gesprekjes met jou hem enorm hebben geholpen en dat het hem vertrouwen heeft gegeven. We zijn daar heel blij mee!" - Sandra, moeder van M. (13 jaar)

"Hoi Caroline, ik weet dat ik je een tijdje niet zie maar ik wilde het toch wel graag even zeggen, ik heb afgelopen week ontslag genomen bij (....)! Ik ga na mijn vakantie de ruimte nemen om op zoek te gaan naar iets anders naast (...). Het voelt wel echt als een goede beslissing dus dat is heel fijn 😊 en ik denk dat de sessies bij jou daarin ook wel hebben geholpen om daarin beter naar mezelf te luisteren en wat ik nodig heb. Dus dankjewel daarvoor en tot over een tijdje!" - Iris, 27 jaar (angst/paniekklachten)

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem contact met me op en we kijken of en hoe ik je kan helpen.

“Breath is life. We should pay as much attention to it as any other aspect of beingness.”               

Swami Nostradamus Virato